desires

desires

Äkta julstämning i Prag!

ResorSkapad av desires sön, december 09, 2018 16:44
Denna medeltidsstad med sina vackra välbevarade hus och historiska byggnader ger ett romantiskt sken åt alla julmarknader. Så det gör inget om man råkar gå vilse bland alla mysiga små torg och pittoreska gränder med små butiker, cafeer och restauranger.

Största – och vackraste Julmarknaden...
hittar du på Gamla stans torg.

Vi bodde bara 5 minuter härifrån, och passerade denna underbara julmarknad varje dag. Alltid fullt med lokala invånare och turister
som samlades här för att strosa runt och njuta av denna idylliska marknadsplats.
Här kan du köpa speciella handgjorda juldekorationer och smaka tjeckiskt julgodis, närproducerad bratwurst och julskinka. Och naturligtvis fanns det många goda drycker att värma sig med: varmt rött vin, mjöd, vin med punsch, glögg mm.

Andra julmarknader
Förutom den här marknaden finns en annan stor på Vaclavplatsen, samt flera mindre som bland annat Republic Square Havel, Kampa Island och vid slottet.


Slottsborgen...
Pragborgen syns nästan från alla håll i stan!
Vi tog en lång promenad i solskenet upp mot slottet. Mot den klarblå himlen var denna julsmyckade stad ännu vackrare.


Pragborgen är ett komplex av museer, fängelsehålor, kyrkor och palats.
Kyrkan St. Vitus Cathedral är magnifik!

Vi gick in i denna vackra kyrka och beskådade alla fantastiska
fönstermålningar.
Intill denna katedral ligger en annan söt liten julmarknad. Även här kan du smaka den tjeckiska maten tillsammans med en god varm dryck, eller kanske inhandla något julminne från Prag. Vi köpte varsin grillad korv här, som var supergod!


När du är vid Pragborgen, så ska du EJ MISSA den medeltida söta lilla Guldgränden Zlata ulicka!
I ett av dessa hus från 1500-talet bodde Kafka, i andra spåkvinnor, arbetare och hantverkare. Man kan gå in i flera av husen och se hur de bodde. På övervåningen finns en utställning med rustningar. MISSA EJ heller det fruktade Daliborkatornet som fungerade som fängelse.Vi vandrade sedan tillbaka mot hotellet och jag gjorde förstås flera fotostopp!

Karlsbron...

Foto: Slog oss ned på detta cafe och njöt av utsikten....
Dansande huset...

Detta annorlunda ”svängiga” hus kallas Tančící dům och betyder på svenska ”det dansande huset”. Här ligger en fransk restaurang samt en läcker takvåning där du kan ta in något drickbart, så får du gå ut och slå dig ned på takets runda altan. Strålande utsikt härifrån!Mat och dryck...

Tydligen ska man testa fisken karp när man är här, men det missade vi.
Vi åt däremot en jättegod gulaschsoppa på en enkel tjeckisk taverna.
Den godaste middagen åt vi på Food Lab, små portioner men mycket välsmakande (man fick ta flera rätter för att bli mätt!)
Även båten Matylda har väldigt god mat, där var vi för 10 år sedan också – men då under sommartid! Njut av en superb måltid här - med panoramautsikt över Pragborgen!

Till maten dricker de flesta här en god tjeckisk öl – Pilsner Urquell, Staropramen och Budvar är några av de mest kända.


Annat att göra...
(lite mer tips i mitt förra inlägg om Prag)

Kriziks fontän – varje kväll från kl 20.00 har man en föreställning med färgbelysta fontäner som sprutar vatten i takt till musiken.(klassiskt, rock mm) Köp biljetter på turistbyrån intill den berömda klockan på Staromstske Nam.
I Klemtinum intill Karlsbron anordnas julkonserter.
En annan upplevelse är att gå på opera eller kanske se någon balett.

Något som är specifikt för Tjeckien är Laterna Magika, som är en skuggteater. En mycket visuell teater, med ljus och skuggor.

Under perioden 5/12-31/1 kan du åka skridskor mitt i hjärtat av gamla stan intill Havel’s Market på Ovocny trh. Att åka skridskor är gratis men det kostar en mindre summa att hyra skridskorna.VÅRT HOTELL....

Hotel Maximilian var suveränt! Jag hade från början bokat ett annat hotell, men bokade om till detta efter att ha blivit tipsad i FB-gruppen ”Vi som gillar att resa”, så tack för det! Läget var perfekt, mitt i gamla stan, med allt inom räckhåll, ca 5 min
från astronomiska klockan och den allra finaste julmarknaden.
Personalen var oerhört trevliga och serviceminded.
Rummet var fint och modernt, sängarna jättesköna och frukosten superb – förutom allt du kan önska dig på den digra buffen kunde man även (utan extrakostnad) beställa en specialare till frukost (= carpaccio eller dyl.)Prag är den mest stämningsfulla och vackrast julsmyckade stad jag upplevt!

  • Kommentarer(2)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Ann-Louise Paulsson sön, december 09, 2018 19:28

Så vackert! Har länge varit sugen på att åka till Prag i advent och nu när jag ser de här bilderna så måste jag nog planera en resa dit, kanske nästa år i december.

Skapad av natascha.bloggplatsen.se sön, december 09, 2018 17:44

Nu vart jag avundsjuk. Det blir att åka tillbaka till Prag.. Runt jul nästa gång🖤