desires

desires

Madeira - hisnande vyer, blomsterprakt och gästvänlighet!

ResorSkapad av desires sön, januari 28, 2018 18:07

Mycket skiftande natur fick vi uppleva på våra olika boenden!LANDNINGEN!
Vi har ju varit här tidigare och visste att vi skulle landa på en av Europas läskigaste flygplatser!
.....Piloten nämnde tidigt under vår flygresa att det var väldigt hårda vindar i Funchal. Ca 1 timme innan landning var det riktigt skakigt och guppigt i luften, och värre och värre skulle det bli! Vi cirklade ovanför i ca 40 min, och blev då verkligen medvetna om läget när vi betraktade det stormande havet under oss! MEN till slut bestämde sig piloten för att EJ landa här utan meddelade att vi istället skulle flyga till den närbelägna ön Porto Santo, skulle vara lättare att landa där och bättre vindförhållanden. Så vi hamnade där istället på kvällen, fick vänta länge i planet, eftersom de skullle ordna boende etc för oss - ca 150 passagerare. Efter någon timme blev vi skjutsade till ett ”enklare” hotell, där vi fick rum för natten. Väckning skedde kl 04.00 morgonen efter, denna dag blåste det också en hel del - tyckte vi passagerare! Men piloten sa att det nu var mycket lugnare vindförhållanden i Funchal och att vinden nu kom från ”rätt håll” samt att vi skulle landa från norr istället. Ett dygn senare landade denne skicklige pilot (Erik) lugnt och säkert på den rätta flygplatsen!

FAKTA om Funchals flygplats: Landningsbanan är mycket begränsad av berg och Atlanten, plus att den har en bit som är byggd på pelare, vilket gjorts för att förlänga banan. Vid landning måste man först sikta på bergen för att i sista minuten skeva in på landningsbanan. Väl på marken så är det full broms på för att få stopp på planet så fort som möjligt. SPECIELL UTBILDNING krävs för de piloter som ska landa här. Här har det verkligen varit många dramatiska landningar, när plan har landat sidledes på grund av enormt starka vindar……


Funchal......

1:a veckan hade jag bokat på ett väldigt centralt och mysigt hotell intill havet,
hotellet heter Quinta Da Penha De Franca. Trevligt att bo "mitt i smeten" och kunna promenera ut till stans parker, sevärdheter och trevliga matställen.

Många och långa promenader blev det för att njuta av den trivsamma stadsatmosfären i Funchal, ca 18-22 grader på dagarna...
Foto: Precis innan du kommer ut till fästningen ligger denna Restaurante
Cidade Velha med supergod mat, väldigt trevlig service o suverän utsikt!
....Efterrätten var också superb!MISSA EJ denna så vackra ockragula Sao Tiago-fästning!


......Monte och andra kända sevärdheter har vi upplevt under tidigare besök här, så denna gång njöt vi bara av att strosa runt och uppleva staden Funchal.


I kyrkorna var det fortfarande vackert juldekorerat...

Några restaurangtips i Funchal
Dona Amelia
Cidade Velha (vid fortet)
Casa Do Vizinho
La Goya
Mamma Mia (vid Lido),
lite trist miljö där ute men god mat
Puben the Prince Albert, mysig, välbesökt pub med god mat och trevlig betjäningSantana...

Efter en vecka i Funchal hyrde vi bil och åkte vidare till Santana! Denna lilla ort åkte vi mest till för att jag hittat ett hotell som verkligen lockade mig! Hotel Quinta Do Furao var ett väldigt mysigt hotell som låg otroligt vackert på landsbygden! Verkligen härligt att vandra runt här i denna sköna miljö!

Detta läckra hotell med oerhört serviceminded och trevlig personal, hade även en mysig restaurang där vi avnjöt en superb middag! Tyvärr hade jag bara förbokat 1 dygn här, hade gärna stannat längre!

Några kilometer härifrån i lilla byn Santana låg dessa karakteristiska trekantshus!


Porto Moniz....
Porto Moniz ligger på öns nordvästra spets. Platsen är känd för sina lavabassänger och hit kommer både lokalbor och turister. Vi bodde på hotellet Aqua Natura Marina precis intill dessa udda havsbassänger, så det blev en del foton......Nedan balkongutsikten! Även på detta hotell åt vi bästa maten i deras egen restaurang!

Man har ringat in en rad svarta lavaklippor och fått en stor naturlig havspool, där ytterkanten hela tiden sköljs över av stora dyningar! Ibland så höga vågor att poolen var stängd, som den var för oss första dagen. Men vacker miljö var det onekligen! Foto: Litet mysigt café/lunchställe mitt i denna speciella lavamiljö!Sa
o Vincente....

Strax intill Porto Moniz ligger denna lilla ort, vi gjorde ett besök där en solig
och blåsig dag, åt en lätt lunch - och fick fin havsutsikt på köpet !
Cabo Girao....
Sista anhalten innan hemfärd hade jag bokat en hotellägenhet på Village Cabo Girao som låg högst upp i bergen (väldigt slingrig väg upp dit!), närmaste större samhälle är Camara de Lobos! Vi bodde i det rosa huset högst upp!

Lägenheten låg bara några hundra meter från den kända klippavsatsen Cabo Girao som är en av världens högsta klippavsatser = 581 m. Nedanstående foto visar utsikten mot Camara de Lobos.Här kan man gå ut på den transparenta plattformen varifrån man kan titta ner
581 meter ...


Camara de Lobos

Vi bodde här väldigt högt upp i bergen -och de flesta var ÄNNU äldre än vi på denna hotellanläggning. Men man kunde boka hämtning från de 3 bästa restaurangerna i byn, och naturligtvis skjutsade de även tillbaka oss efter avslutad måltid (jag hade ej velat åka hyrbilen upp de slingriga, branta vägarna - i mörker)!
En av dessa middagar beställde vi bil till restaurang Vila da Carne. De var kända för sitt goda kött, så kött fick det bli! Åt deras speciella espetada - marinerat kött på spett!!!!
Vi valde denna restaurang eftersom det var fullt på Vila do Peixe, som är deras systerrestaurang. Toppenomdömen har även den restaurangen fått, inriktad på fisk och skaldjur.


Madeiras matspecialiteter....
- Bolo do Caco
åt vi nästan varje dag! Det serveras överallt och är ett traditionellt bröd bakat av sötpotatis och vete. Serveras varma med massor av örtkryddat vitlökssmör - suveränt gott!
- Provade även deras djuphavsfisk Espada - ful fisk med stora ögon! Men väldigt god ihop med passionsfruktsås t ex!
- Deras fiskgryta Caldeira med potatis och fisk kan också rekommenderas!
....Att äta och dricka gott är viktigt på våra resor och denna gång hittade vi fler mysiga restauranger som serverade supergod mat - och väldigt bra service överallt!
(Vi har tidigare varit lite besvikna på just maten här på Madeira, men ICKE DENNA GÅNG!)

Fin strandpromenad mellan Camara de Lobos och Funchal!
LEVADAVANDRINGAR blev det dessvärre inga denna gång; vi försökte ett par gånger, men hade vid de tillfällena så dåligt väder; dimmigt, regnigt, blåsigt när vi kom upp till de tänkte levadorna - att vi dessvärre fick skippa det nöjet denna gång, men många andra promenader blev det ändå.........
HÄR mitt förra inlägg om MADEIRA med lite mer tips på levadavandringar och annat!  • Kommentarer(5)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Lisa ons, juli 04, 2018 14:59

Hej, wow vilken fantastisk miljö. Mäktigt med vågorna! Älskar sånt :) Vi funderar på att kanske åka till Madeira i slutet på november, är det en bra tid att åka, vad tror du?
Tack för alla tips!
/Lisa
www.majamyra.se

Skapad av Hasse Garheden mån, januari 29, 2018 16:20

Jättebr beskrivet och som vanligt fina backe bilder. Till och med jag blir lite sugen

Skapad av Anmalena Jonsson mån, januari 29, 2018 16:06

Fantastisk skildring som vanligt ifrån era resor.... jag blir sååå sugen 😀

Skapad av Lisa sön, januari 28, 2018 22:16

Tack för fint inlägg och underbara bilder. :)

Skapad av Kentha sön, januari 28, 2018 20:06

Fantastiskt repotage med jättefina bilder.
Bravo min käresta!