desires

desires

Sydafrika är fantastiskt!

ResorSkapad av desires tor, mars 05, 2009 11:31

Vi reste runt i Sydafrika - på egen hand - ett par veckor i november, det var en
helt fantastisk, spännande och upplevelserik resa, en av de bästa vi gjort!

De farhågor som en del uttryckte till oss innan, besannades ej. Med normalt sunt
förnuft är risken att råka illa ut som turist här mycket liten (dessutom fick vi mest
varningar från människor som ALDRIG hade varit här själva.......)
.


Det finns så mycket att berätta om detta vackra land, läs gärna min nedanstående reseberättelse:

Kruger & Garden Route...
200 mil bilade vi totalt under 2 veckors tid. Men vi hade i förväg anlitat resebolaget Sydafrikaresor http://www.sydafrikaresor.se/ som var helt suveräna. Vi valde en resa hos dem som kallas "På egen hand - Kruger & Garden Route". Vi utgick ifrån det programmet, men ändrade lite, t ex valde vi en bättre/dyrare lodge (med helpension och 2 safarin/dygn) i Krugerparken, och tog bort Oudtshoorn. För att slippa köra så långt första dagen stannade vi i Sabie en natt, samt en natt på Ya Mati Lodge vid Blyde river Canyon, innan vi nådde Krugerparken.
Sydafrikaresor bokade alla flyg och allt boende i förväg vilket var jätteskönt, då kunde vi bara njuta av alla fantastiska upplevelser och inte stressa mellan de olika orter vi skulle bo på (8 platser). Vi fick också väldigt bra vägbeskrivningar, kartor och jättebra tips på vad vi absolut inte skulle missa.Denna ståtliga gestalt mötte oss på vägen mot Ya Mati


Resan vi gjorde i korthet...
Flög till Johannesburg, därifrån hyrbil mot Krugerparken; stannade i Sabie samt en natt i Moholohole (Ya Mati vid Blyde river).
I Krugerparken bodde vi på Mohlabetsi i 2 dygn, sedan bilen tillbaka till Johannesburg o flyg till Port Elisabeth.
Hyrbil från PE till Hermanus, vidare till Knysna (Stannards Lodge), Stellenbosch samt Kapstaden de sista 3 dagarna före avresan till Sverige.


Blyde River...
Några av dessa boenden var riktiga pärlor, t ex Ya Mati Lodge vid Blyde River. När vi kom fram dit skrev jag SMS till dottern att "nu har vi hamnat i paradiset". Ägaren sa att vi skulle få bo "in the cellar", inga separata stugor fanns kvar. Men the "cellar" visade sig vara en underbar lägenhet i anslutning till huvudhuset. Lägenheten var i 2 plan, 2 sovrum (varav vi tog det som låg på övre plan med snedtak, väldigt charmigt), 2 toaletter, jättestort allrum/kök med rustik trappa mitt i rummet, allt inrett i jätteläcker afrikansk stil!Dessutom låg denna lodge precis intill Blyde river och var omgärdat av en sagolikt vacker tropisk trädgård och bergen Blyde River Canyon i bakgrunden!


Ljuvliga sandstränder...

Många läckra sandstränder ser man i Sydafrika!
(Men alldeles för kallt för att vilja blöta ner HELA kroppen...!!)

Knysna...
I Knysna bodde vi på ett mycket fint och trevligt B&B som jag verkligen vill rekommendera - Stannards Guest Lodge. Alla rum har en individuell stil, med lyxiga möbler. Vi fick en jättefräsch, fint inredd lägenhet i flygeln till höger om detta vackra hus. Hade även tillgång till deras underbara trädgård med pool och en stor balkong som vette ut mot trädgården (där vi intog den goda frukosten) - samt ett mysigt vardagsrum som låg i huvudhuset. Men det allra bästa med detta boende var värdparet Patrik och Helen-Marie Ceillier som gav oss ett så varmt och personligt bemötande, och tog väl hand om oss på alla sätt!

Som vanligt fanns en pool vid vårt boende, som vi ej utnyttjade....
(Det finns så otroligt mycket att uppleva i Sydafrika, så lätt att skippa poolbaden)Nationalparken...
Ett tips vi fick från värdparet var att åka ut till "Featherbed Nature Reserve",
vi åkte båt dit och kunde då njuta av den vackra Knysnalagunen.


Fortsatte sedan till bergets topp där nationalparken är belägen. Härifrån hade vi en underbar utsikt och en skön promenad på fina vandringsstigar ner till restaurangen där vi åt en jättegod lunch under de stora Milkwoodträden.


Krugerparken...

Ett annat boende som var underbart var Mohlabetsi i Krugerparken. Så mysigt
och skönt med bara 9 lodger totalt (här bodde vi i detta runda hus).


Vi hade en väldigt avkopplande vistelse här med suverän service och välsmakande 3-rättersmiddagar ute i det fria runt lägerelden!
.....och läget var perfekt, nära djurlivet!!


Safari - det mest fantastiska på denna resa!
Safari var det på morgonen och eftermiddagen - 3,5 timmar varje gång! Har aldrig tidigare upplevt något liknande, går nästan inte att beskriva känslan när man tidigt en morgon åker ut i öppen jeep på savannen, sitter på helspänn och väntar på att få se något av dessa vilda djur som man tidigare bara sett på TV eller film.
Spännande och helt fantastiskt!

Vi fick se massor med vilda djur! Rädda var vi aldrig någonsin vare sig för djuren (eller något annat i Sydafrika....) De 2 personer som var med oss på dessa safarin var väldigt kunniga om djurens värld så man kände sig trygg trots att vi var väldigt nära en del djur ibland. Så det hände att de backade jeepen när något djur reagerade på vår närvaro. På fotot ses våra otroligt kunniga guider, här paus under det tidiga morgonsafarit då det bjöds på kaffe - på middagssafarit bjöds det på vin!
Foton ovan: Vattenbufflar såg vi på väldigt nära håll i Krugerparken, de anses vara ett av de farligaste djuren där.


Det var underbart att få se så många vilda djur i verkligheten! - elefanter, vattenbufflar, giraffer, noshörningar, zebror, gnuer, antiloper, babianer,
black mamba! De flesta djur verkade även väldigt nyfikna på OSS............
Vi missade lejonen och leoparderna - tyvärr! Fotot på den avslappnade lejonhonan överst och denna lejonhane tog jag på ett "djursjukhus" som vi besökte! Här tar de hand om skadade vilda djur, efter vård förs de sedan tillbaka till vildmarken. De som jobbar här berättade om vad som görs för att rädda dessa djur - som förmodligen ej skulle överleva utan denna hjälp!
Nedanstående foto också från denna plats, dessa gulliga noshörningsungar
fick vi mata.

Såg när lejon parade sig...
Vi träffade ett svenskt par på Mohlabetsi som kvällen innan hade sett när två lejon parade sig. Lejonen brydde sig inte om att de hade åskådare, så de hade möjlighet att filma och fota detta! (Tydligen är det så att en del djur vant sig vid safaribilarna i parken, och verkar uppfatta dem som "ofarliga djur".)
Vilken tur de hade som fick uppleva något så otroligt fantastiskt!

(MEN på vår nästa Sydafrikaresa fick vi också uppleva detta fantastiska!
Titta in här så kan ni läsa min reseberättelse från den resan, 2013!)
Foto: Flera noshörningar såg vi också, vid ett tillfälle uppmanades vi att gå ur den öppna jeepen (tillsammans med safariguiden som var beväpnad med gevär) för att spana lite närmare på dem


Bo i bungalow/campa i Krugerparken...

En del gillar kanske inte att åka på safari i mindre grupper tillsammans med andra turister, utan föredrar att köra runt i parken själva. I Krugerparken är det tillåtet att göra det. Man kan då istället bo i en bungalow eller campa - detta blir naturligtvis också betydligt billigare än att bo på s k lodger.

På Krugerparkens hemsida hittar du bra info med kartor, boende, aktiviteter, parkavgifter etc http://www.sanparks.org/parks/kruger/Hermanus...

Andra djur vi fick glädjen att uppleva var valarna som vi först såg från hotellfönstret i Hermanus. Hörde innan att det kanske inte var rätt tid att få se några valar, men vi hade tur för vi fick se många!


Bloukrans bridge...
är världens högsta bungy jump från bro - är 216 meter hög!
Förmodligen en riktig adrenalinkick för de extremt våghalsiga. Bron ligger
utmed Garden Route, ca 6-7 timmars körning från Kapstaden.


Du kan även prova på ”Flying Fox”, vilket innebär att man svingar sig ut på bron.
Om man inte har behov av sådana här spännande aktiviteter kan man göra
broturer ut på den höga Bloukrans bridge, eller åka linbana över dalgången.


Mossel Bay - dyk med vithajar...
Detta är en liten men mysig kuststad - mest känd för att man där kan
dyka med vithajar. Man åker ut med båt, vid sidan av båten finns en bur där
fyra åt gången dyker ner för att beskåda dessa djur på nära håll.......!!!!
(Ca 1.000 kr kostar detta "nöje"!)


Kapstaden...
är en väldigt vacker stad som vi verkligen trivdes i!
Där bör man nog lägga minst en vecka, det finns så mycket att se och uppleva
i den staden och dess omgivningar!
Här kan ni läsa min speciella berättelse om Kapstaden.

Bästa tipsen om Sydafrika och Kapstaden ger Minna som bor i Kapstaden och även startat ett reseföretag "Sydafrikaexperten" där man skräddarsyr resor till detta underbara land. Hit kan du också vända dig för att få tips om boende, aktiviteter, sevärdheter, och bästa restaurangerna.
http://www.sydafrikaexperten.se/hem/sydafrika/
http://www.minna-sydafrika.blogspot.com/


Vindistriktet

Vi bodde även i det vackra vindistriktet runt Stellenbosch. Maten var jättegod överallt (och naturligtvis supergoda viner!!!).


Vi blev så vänligt och positivt bemötta, de är också väldigt ”serviceminded” i Sydafrika. Att det var så billigt var också en glad överraskning! En superb
3-rättersmeny på en underbar vingård med speciellt utvalda viner till varje rätt kostade inte mer än 200:- per person!I stark kontrast till detta lyxliv som vi turister och många välbärgade lever i Sydafrika
är det djupt tragiskt att miljontals sydafrikaner fortfarande lever i extremt
svår fattigdom och bor i kåkstäder som denna.....  • Kommentarer(19)//www.desires.se/#post0